Arv – Medeltida uppfattningar

I det medeltida Sverige var det tuft att leva. Över hälften av alla barn dog innan de blev 18 år. Familjer som bodde på gård (vilket de flesta gjorde) hade sådan hög barnadödlighet att många tror att föräldrarna inte investerade lika mycket känslomässigt i sina barn under den tiden. Fram till treårsåldern var det mamman som tog ansvar för barnet. Efter det hade båda föräldrar ansvar fram tills att barnet fyllde tolv.

Redan i 15-årsåldern ansågs pojkar vara myndiga, och det var vanligt att de gifte sig redan då. Flickor däremot kunde, oftast motvilligt, giftas bort redan när den första menscykeln kom. Flickorna var då fortfarande omyndiga. Hon hade inte samma rättigheter som sin man. I början av medeltiden kunde kvinnor inte ärva något, men det ändrades under den senare delen av epoken då kvinnor kunde ärva både hus och mark.

Arv - Medeltida uppfattningar

Barnaga

De få människor som levde i städer på medeltiden hade lägre barnadödlighet, och därför tror Philippe Ariés att de kände mer smärta av barnens död jämfört med vad de som levde på landet gjorde. Förmodligen var de mer vana, och brydde sig kanske inte om sina barn lika mycket. Att slå sina barn var vanligt, och den medeltida kyrkan menade på att barn föddes otyglade. Agan var en naturlig del av uppfostran.

Barnaga var det främsta medlet för att driva ut ondskan ur barnet. Speciellt om barnet inte blivit döpt. Då var det extra viktigt att få ut det onda eftersom det var lättare för dem att hamna i djävulens våld. Däremot fick man inte slå så hårt att man råkade ha ihjäl sitt barn. Detta bestraffades hårt. Hade man med vilje ihjäl sitt barn fick man genomgå rättegång, vilket oftast ledde till avrättning.

Barnaga är idag förbjudet i 50 länder, och Sverige var det första landet som år 1979 förbjöd det. Än idag utsätts dock cirka 80% av världens barn för våld. Många historiker har ifrågasatt Aries och menar på att man i Europa tidigt såg olika faser i barnens uppväxt, och att inget tyder på stora skillnader i hur vi ser på barn i dagsläget. Med andra ord är det inte bevisat att det fanns mindre känslomässigt engagemang.