Vardagsliv

Vikingarna levde inte direkt så som vi lever idag och det är intressant att se hur de levde på sin tid. Vi har undersökt hur det sociala såg ut, hur kvinnorna hade det, vikingarnas matvanor och liknande. Det är vad vi kommer att redogöra för i denna artikel om vikingarnas vardagsliv. Till exempel fanns det tre socioekonomiska klasser i vikingasamhället; trälar, de fria bönderna och sedan de aristokratiska personerna.

vardagsliv

Trälarna var slavar och en fjärdedel av populationen bestod av trälar. Bönderna var de som brukade jorden, mjölkade boskapen, byggde hus och liknande. De kunde använda sig av trälar till hjälp. Den högre klassen, aristokraterna, ägde stora hus och hade trälar som skötte de flesta dagliga sysslorna åt dem. Oftast sysslade de med politik, jakt eller expeditioner till andra länder. Det fanns också ledare och liknande, men de ovannämnda var de tre främsta klasserna.

Vardagslivet för vikingarna

vardagsliv

Vikingakvinnor var fria och blev myndiga vid 20 års ålder. De kunde ärva sina män och ogifta kvinnor kunde också bli familjens överhuvud. Dock kunde hon vanligtvis inte välja partner, då äktenskap oftast arrangerades av familjen. Kvinnor levde ofta längre än män men de som dog unga gjorde oftast det i barnsäng. Kvinnorna hade rätt att skilja sig och gifta om sig, men även att bo med gifta män och få barn med dem.

Vikingar hade en väldigt varierad kost, de åt både grönsaker, spannmål och kött. Köttet saltades eller röktes till exempel, men även korvar och kokt kött åts. Även skaldjur och fisk var viktig föda för vikingarna. Gröt, bröd och mejeriprodukter var också en del av deras kost. Alkohol dracks också en del, så som mjöd, öl och vin. Som du ser åt de mat från alla delar av kostcirkeln, oftast kryddad med svartpeppar.

Vikingarna ägnade sig mycket åt sport, bland annat var sporter som involverade vapen och kamp populära. Bland dessa sporter fanns spjutkastning och stenkastning. Brottning och boxning var också av intresse för vikingarna. Simning var också en mycket populär sport på vikingatiden. Bland vintersporterna som utövades fanns både skidåkning och skridskoåkning. Som underhållning spelades både brädspel och kortspel, till exempel schack som uppkom på slutet av vikingatiden. De hade med andra ord gott om skoj också.