Vikingatiden

Under år 793 anföll några danska vikingar ett engelsk kloster – Lindisfarne och det var inledningen för vad den svenska historien kallar för vikingatiden. Den mytomspunna vikingatidens period höll på från cirka 800-talet och fram till 1050-talet. Vikingar kom från Norden och de begav sig ut till sjöss. De bedrev handel, kolonisera andra kontinenter och länder, samt plundrade för att roffa åt sig dyrbarheter och annat de kunde ha nytta av.

Visserligen hade människor sedan tidigare bytt och handlat med varor tidigare, men just under 800-talet blev det en politisk förändring som gjorde att de som bodde i Norden kunde breda ut sig i andra länder långt ifrån Norden. Bland annat så passade vikingarna erövra Frankrike, då det stora riket inte hade någon stark härskare. Vilket öppnade upp för vikingarna. Detta gällde även England när motståndet inte var särskilt starkt då vikingarna kom med sina skepp och plundrade.

vikingatiden

Vikingarna och deras skepp

Förutom att vikingarna var mycket skickliga på sjön, så byggde de även väldigt bra och snabba skepp. Deras skepp överglänste alla andra samtida skeppsbyggare under slutet av 700-talet. Vikingaskeppen hade både åror och segel, samt en ytterligare fördel då de kunde färdas på grunda vatten. Det innebar att vikingarna med sina skepp kunde ta sig in via floder och andra grunda vatten, för att handla och plundra byar längs deras färdväg.

Skeppen var byggda med en speciell teknik som kallades för klinkertekniken. Denna teknik innebar att plankorna på skrovet lades omlott på varandra. Klinkertekniken gjorde det möjligt för vikingarna att få skepp som var betydligt snabbare än övriga samtida skepp och båtar. Ombord på skeppen fanns det plats för drygt 50 roddare som bestod av både kvinnor och män, unga som gamla, men det fanns också större skepp (långskepp) som hade plats för över 80 vikingar.

Det var populärt att följa med på äventyr ut i världen bland vikingarna.Vikingakvinnor var enormt oberoende och därför i princip jämbördiga med männen. Kvinnor kunde kriga, sköta bondgården och ta hand om trälarna. Därför var det inte så konstigt att även de unga vikingakvinnorna ville följa med på skeppen för att se världen, genomför handel och erövra nytt land som blev deras kolonier. Kvinnornas likställdhet försvann när kristendomen börja ta över alltmer och asatron försvann.