Vikings (TV-serie)

TV-serien Vikings är löst byggd på den berömda Ragnar Lodbroks saga. Den förhåller sig dock inte direkt till sägnen utan blandar in en del inslag från andra vikingaberättelser och från historiska händelser. Serien utspelar sig under den tidiga vikingatiden, och följer Ragnars släkt genom åren när de utforskar nya länder och gradvis får och förlorar makten över Kattegatt. Serien är framtagen för History Channel men kan ses på bland annat HBO.

Ragnar är huvudperson i de första säsongerna. Vid sin sida har han inledningsvis sköldmön Ladgerda, sin bror Rollo och båtbyggaren Floke (spelad av svenske Gustav Skarsgård). I senare säsonger byggs persongalleriet på med bland andra Björn Järnsida, Ragnars som som han har tillsammans med Ladgerda, samt de barn han får tillsammans med Aslög: Ivar Benlös, Sigurd, Vitsärk och Ubbe. Andra viktiga karaktärer är munken Athelstan och hövdingarna Haraldsson och Harald Hårfager.

Säsonger och övergripande handling

Vikings (TV-serie)Det finns totalt sex säsonger av Vikings. I den första är Ragnar ung och drivs av upptäckarlusta. Han har tillsammans med Floke upptäckt ett nytt sätt att navigera havet och vill segla västerut. Den gamle Jarlen håller dock tillbaka, men Ragnar åker ändå och plundrar Irland. Med sig hem har han berättelser om en ny värld, stora skatter och munken Athelstan som väcker ett första intresse för kristendom hos Ragnar.

Efter en maktkamp mot Jarl Halvarsson tar Ragnar makten över Kattegatt och fortsätter med sina plundringståg mot England. De stridbara vikingarna etablerar snabbt dominans över de brittiska öarna samtidigt som de skaffar sig mäktiga fiender. De är inte heller nöjda med detta utan rör sig vidare ner mot kontinenten och lyckas efter ett par misslyckade försök plundra Paris. Samtidigt utmanas Ragnar om makten på hemmaplan och han börjar bli uppenbart trött.

Inför säsong fem har Ragnar dött och serien går över till att framförallt handla om hans söner som bygger upp en egen intrig mellan sig. Den äregirige och psykopatiske Ivar Benlös lyckas ställa bröderna mot sig och etablerar en terrorregim i Kattegatt. Detta lyckas dock ena de övriga bröderna mot en gemensam fiende och de lyckas med gemensamma krafter driva honom på flykt i österled, samtidigt som Floke rest för att etablera en koloni på Island.